Op woensdag 4 december kwam de Sint langs in het Vlaams parlement om 15.000 Vlaamse wensen te overhandigen opdat de nieuw verkozen gemeentebesturen hun titel van ‘Faire Gemeente’ zouden (her-)bevestigen. ​

Het resultaat van de ‘Ik Verkies Een Faire Gemeente Campagne’, waarbij inwoners zich konden uitspreken voor het belang van hun titel. Een mooi resultaat, wat door de verschillende volksvertegenwoordigers in het Vlaams Parlement werd beaamd. Samen met de wensen van de gemeenten, drukte de Sint hen dan ook op het hart om hun lokale mandatarissen aan te moedigen opnieuw volop voor de titel te gaan want enkel de lokale besturen kunnen de titel (her-)bevestigen. De Sint vroeg ook het Vlaams Parlement om meer in te zetten om ecologische en fair(trade) produceren en consumeren en om er samen voor te zorgen dat elk schoentje in Vlaanderen gevuld wordt met duurzaam en fair trade lekkers. Want de Sint ijvert voor een goede toekomst voor àlle kinderen – hier én wereldwijd!

IK VERKIES EEN FAIRE GEMEENTE’-CAMPAGNE

Op 4 december was het een feestelijke dag in het Vlaams Parlement want de Sint kwam langs bij de Vooruit, NVA, CD&V, Groen en PVDA-fracties. Samen met de Faire Gemeente coördinator Bianca De Wolf en partnerorganisatie Fairtrade Belgium, overhandigde de kindervriend de 15 0000 wensen die werden opgehaald in het kader van de postkaartenactie ‘Ik verkies een Faire Gemeente’.
Inwoners van 133 Vlaamse gemeenten konden tussen 2 oktober en 15 november hun wens uitbrengen door een postkaart te deponeren waarbij ze hun steun betuigen voor de ‘Faire Gemeente’-titel. Lokale trekkersgroepen, wereldwinkels en ‘Faire Gemeente’-sympathisanten organiseerden allerlei activiteiten waar mensen hun postkaarten, hun ‘wensen’ konden deponeren. Samen verzamelden ze 15 000 wensen die woensdagmiddag aan verschillende fracties in het Vlaams Parlement werden overhandigd.

EEN BELANGRIJK SIGNAAL AAN HET VLAAMS PARLEMENT…

Een belangrijk signaal aan het Vlaams Parlement ter ondersteuning van de ‘Faire Gemeente’-titel die tot op heden nog steeds door 195 gemeenten wordt gedragen. Want het engagement van een gemeente als ‘Faire Gemeente’ staat of valt met een geëngageerd bestuur. En ook in ons Vlaams Parlement zitten tal van volksvertegenwoordigers met een lokaal mandaat ‘Onze actie vandaag in het Vlaams Parlement had eigenlijk verschillende doelstellingen’, stelt Bianca De Wolf, coördinator van de Faire Gemeente campagne. ‘

‘Met onze actie wouden we enerzijds de verschillende fracties aanmanen om ook hun lokale mandatarissen aan te sporen ten volle voor de titel te gaan en anderzijds ook voor meer fair trade engagement te vragen in het Vlaams Parlement’ – Bianca De Wolf, coördinator Faire Gemeente Campagne

 

In de eerste plaats wouden we de verschillende parlementairen door de overhandiging van de 15.000 wensen, aansporen om hun lokale mandatarissen aan te zetten volledig te gaan voor de (her-)bevestiging van hun titel. Ten tweede wouden we met onze actie ook de verschillende volksvertegenwoordigers opnieuw bewustmaken van het belang van lokaal engagement voor ecologisch en fair (trade) consumeren en produceren. Via het ondersteunen van campagnes als Faire Gemeente, maar ook door het eigen Vlaamse (aankoop-)beleid onder de loep te nemen”.

… DAT VOLOP DE GEMEENTEN ONDERSTEUNT VOOR EEN HERBEVESTIGING VAN DE TITEL

De actie vond duidelijk gehoor bij de Vlaamse parlementsleden. Eva Ryde, Vlaams volksvertegenwoordiger voor N-VA en schepen in Ieper, benadrukte dat: “Voor N-VA een eerlijke prijs voor boeren, zowel hier als in het Zuiden, van groot belang is. Top dus dat zoveel gemeenten zich daarvoor inzetten!”
Bij de Groen-fractie lazen volksvertegenwoordigers, waaronder Mieke Schauvliege uit Aalter, een brief voor aan de Sint waarin de partij plechtig beloofde zich in te blijven zetten voor een eerlijk en duurzaam aankoopbeleid.
Ook bij PVDA klonk sterke steun: volksvertegenwoordiger Debby Bursens uit Sint-Niklaas verklaarde dat: “Voor PVDA eerlijke prijzen, duurzaamheid en ecologie vanzelfsprekend zijn.”
Vanuit de Kempen werden enkele krachtige engagementen geuit. Gilles Bultinck, burgemeester van Vosselaar en volksvertegenwoordiger voor CD&V, sprak zich expliciet uit, terwijl Hannes Anaf, burgemeester van Turnhout en volksvertegenwoordiger voor Vooruit, misschien wel het verst ging: “In Turnhout vinden we het engagement als Faire Gemeente heel belangrijk, onder meer door voor ​ Fairtradekoffie van Puro te kiezen. Als fractie willen we dat engagement doortrekken naar het parlement en gaan voor een Fair (Trade) Vlaanderen.”

“In Turnhout vinden we het engagement als Faire Gemeente heel belangrijk, onder meer door voor ​ Fairtradekoffie van Puro te kiezen. Als fractie willen we dat engagement doortrekken naar het parlement en gaan voor een Fair (Trade) Vlaanderen.” Hannes Anaf, burgemeester Turnhout en Vlaams volksvertegenwoordiger

MAAR DE ECHTE UITDAGING VOLGT NU PAS

Deze brede steun uit het Vlaams Parlement biedt perspectief voor de hernieuwing van de titels van ‘Faire Gemeente’. Toch begint de echte uitdaging nu pas. “De Fair-O-Meter, een tweejaarlijkse zelfevaluatie waarmee gemeenten hun titel kunnen behalen of herbevestigen, is sinds maandag geopend”, legt Bianca uit. “Gemeenten hebben drie maanden om hun inspanningen van de afgelopen twee jaar te evalueren en aan te geven of ze verder willen gaan.” De positieve reacties van Vlaamse parlementsleden bieden hoop dat een meerderheid van de 195 Vlaamse gemeenten hun titel zal herbevestigen. De inzet voor een eerlijke en duurzame toekomst krijgt zo steeds meer draagvlak.