Voor wie?
Voor iedereen geïnteresseerd in lokale duurzame voeding
en hoe je hierrond actie kan ondernemen en beleid kan maken,
de verbondenheid met de mondiale context en de impact op producent én consument.
Faire Gemeenten bouwen mee aan een duurzaam en eerlijk voedselsysteem, met respect voor boeren, consumenten en de planeet. Door hun Fairtrade-aankoopbeleid en sensibilisering van burgers voor eerlijke handel. Maar ook door lokaal in te zetten op een duurzame voedselstrategie! Eerlijke prijzen voor boeren, mensen die voedsel weer in eigen handen nemen, direct contact tussen producent en consument en de herstellende kracht van agro-ecologie staan centraal in ons criterium 6. Maar hoe kan je dit als beleidsmaker, medewerker of vrijwilliger nu concretiseren in je lokale Faire Gemeente? En wie kan je daarbij helpen, adviseren of ondersteunen?
In 75 minuten krijg je inzicht in verschillende landbouwtermen, de kracht van agro-ecologie en de globale impact van onze voedselproductie– en consumptie. Je leert bij over noden en uitdagingen van boeren hier en elders. Je krijgt info over hoe een lokaal bestuur haar publieke landbouwgronden kan inzetten voor lokale en duurzame voedselproductie. En last but nog least hoe je dit alles kan integreren in de uitbouw van een lokale duurzame voedselstrategie. En dit alles doorspekt met ervaringen van Faire Gemeenten en Steden die je zijn voorgegaan.
Heb je na deze concrete proef-sessie goesting in meer? In 2026 plannen we een verschillende webinars die dieper ingaan op de aangeraakte thema’s in samenwerking met Wervel en De Landgenoten.
Linde Camps (coördinator van Wervel) en Jorunn Dielemans (projectmedewerker van De Landgenoten) geven je inzicht in de hun concrete trajecten, workshops en beleidsondersteunende trajecten waarmee je in je Faire Gemeente direct aan de slag kan.

