1. Aankoopbeleid als hefboom voor een duurzame en eerlijke economie

Het aankoopbeleid van een gemeente of stad is een krachtige hefboom voor een transitie naar een meer duurzame en eerlijke economie. Jaarlijks besteden overheidsinstanties in de EU ongeveer 14 % van het BBP aan overheidsopdrachten.

Ook een lokale overheid is een belangrijke consument van goederen en kan haar stempel drukken op een aankoopbeleid dat duurzame en sociale criteria implementeert. Daarom is het een belangrijk criterium voor een FairTradeGemeente. Maar hoe hou je dit op de agenda van opeenvolgende besturen? Hoe integreer je ethische clausules waaronder FT in lokale aankoopbeleid en -opdrachten. Hoe pak je dit aan en waar houd je rekening mee?

Klik hier om de opname van de sessie te herbekijken.

Sprekers

De stad Gent was in 2005 een van de eerste FairTradeGemeenten in Vlaanderen. En sindsdien hebben ze niet stilgezeten. Een eerlijk en ethisch aankoopbeleid staat dan ook hoog op de lokale agenda: van eerlijke voeding, ethische werkkledij tot faire en circulaire ICT … Maar ook Gent is klein begonnen met de keuze voor eerlijke koffie.

Virginie Verstraete, beleidsadviseur Team Internationale Solidariteit (o.v.), neemt je mee in het Gentse proces om tot een gedragen lokaal, eerlijk en ethisch aankoopbeleid te komen.

Klik hier voor de presentatie van de dag.

Duurzame en eerlijke voeding betekent respect voor natuur, mens en dier, zowel vanwege de producenten als de consumenten en zowel in het Noorden als in het Zuiden. Maar hoe vertalen we dit naar ons aankoopbeleid? Welke bestekcriteria kunnen we gebruiken om onze catering- en voedingsopdrachten te verduurzamen? Hoe kopen we lokaal, biologisch en fair trade aan?

Tips & tricks krijg je van Leen Van der Meeren, stafmedewerker duurzame overheidsopdrachten bij de VVSG.

Klik hier voor de presentatie van de dag.

Fairtrade hanteert een certificatiesysteem om het naleven van de principes van eerlijke handel te garanderen, zowel voor de producten als voor alle schakels in de handelsketen die erop volgen. Centraal in het systeem staan de Fairtradepremie en de gegarandeerde minimumprijs. Het Fairtradelabel helpt consumenten – en dus ook aankopers van FairTradeGemeenten – om producten te herkennen waarvan de ingrediënten afkomstig zijn uit eerlijke handel.

Stijn Decoene, impactmedewerker bij Fairtrade Belgium, geeft je inzicht in de fairtradeprincipes en het labelwoud. En hij vertelt je waarom het ene label wel in aanmerking komt voor een FairTradeGemeente en het andere niet.

Klik hier voor de presentatie van de dag.

Aantal deelnemers: 175 – Voeding voor Criterium 1