4. Vrijwilligers blijvend motiveren en engageren

Verbinding maken tussen beleid en bevolking begint bij het creëren van een draagvlak. Dit kan in de vorm zijn van een officiële trekkers- of werkgroep, maar kan ook een actiegericht engagement zijn of een adhoc samenwerking met andere adviesraden en organisaties.

Hoe hou je de trekkers bij de les? Hoe creëer je actieve participatie? En hoe zorg je ervoor dat je alle lagen van de bevolking bereikt?

Sprekers

In Sint-Truiden is de Trekkersgroep opgegaan in de nieuwe werkgroep ‘Eerlijke Handel’ binnen de adviesraad lokaal mondiaal beleid. Een doordacht en procesmatig traject ligt aan de basis van deze vernieuwing.

Hoe dit in zijn werk ging én hoe de vrijwilligers erbij werden betrokken hoor je van Evert Bessemans, deskundige lokaal mondiaal beleid bij de stad Sint-Truiden.

Geen presentatie om te delen.

Els Van Waes is al jaren lid van de trekkersgroep in Lokeren en is tevens de voorzitter van de GROS.

Ze is dan ook goed geplaatst om de evolutie van de vrijwilligerswerking, de kansen en de moeilijkheden én de samenwerking met het lokale beleid in kaart te brengen.

Klik hier voor de presentatie van de dag.

Wat zijn de noden van vrijwilligers? Hoe hou je ze bij de les? Hoe evolueert de samenleving en dus ook het vrijwilligersengagement?

Een antwoord is niet in 1, 2, 3 gegeven. Maar Elke Plovie, onderzoeker en docent rond burgerschap en participatie aan UC Leuven-Limburg, kan je wel op weg helpen. Zij geeft je inzicht in de bevindingen na twee jaar onderzoek naar de noden van vrijwilligers in verenigingen. Haar collega Joris Piot schreef deze bevindingen neer in het boek ‘Eat love volunteer’.

Klik hier voor de presentatie van de dag.

Aantal deelnemers: 25 – Voeding voor Criterium 5