8. Consuminderen en consumanderen
FairTradeGemeenten zijn zich bewust van de link tussen eerlijke handel, sociale rechtvaardigheid en ecologische duurzaamheid als het over onze voeding gaat.
Maar ook op andere terreinen kan een lokaal beleid en zijn burgers bakens verzetten door hun consumptie te verminderen en/of te veranderen. Bewust gebruiken en verbruiken helpt immers én onszelf én onze planeet vooruit.
Sprekers
De Transformisten werken aan een samenleving waarin iedereen goed en kwaliteitsvol kan leven binnen de grenzen van mens en planeet. Ze inspireren tot een duurzame levensstijl en een samenleving waarin economische groei niet langer een doel op zich is. In de plaats willen ze een economie vormgeven die welzijn centraal zet. Onder de noemer ‘sufficiëntie’ kiezen ze resoluut voor beter (en eerlijker) in plaats van meer. Eigenlijk zijn FairTradeGemeenten ook Transformisten. Toch?
Caroline Van Peteghem, communicatieverantwoordelijke bij De Transformisten vertelt je er meer over.
Hanne Bauters, coördinator Internationale Samenwerking en Beleidsparticipatie in Merelbeke, is samen met de klimaatambtenaar de drijvende kracht achter het Fair Share Repair Festival. Een concreet verhaal waar eerlijke handel, korte keten, hergebruik, duurzaamheid en sociale rechtvaardigheid samen komen.
De jongerenwerking van Oxfam Kortrijk organiseert al een paar jaar de beurs SWAP & Cocktails. Het is in de eerste plaats een sensibiliserende actie naar het grote publiek omtrent de kledingindustrie. Iedereen draagt graag mooie kleren, maar tegen welke prijs? Dit event maakt de mensen bewust over de uitdagingen in de kledingindustrie en ze worden zelf uitgedaagd om deel te nemen aan de circulaire economie.
Anaïs Loobuyck, educatief medewerkster bij Oxfam Wereldwinkel Kortrijk, vertelt hoe deze activiteit een ‘blijver’ is geworden in de stad én hoe ze jongeren warm krijgt om de actie mee te dragen.
Aantal deelnemers: 25 – Voeding voor Criterium 7