Inspiratiemarkt 2023

Tijdens de lunch is er ruimte om te netwerken én kan je inspiratie opdoen voor lokale acties, activiteiten en een duurzaam, eerlijk en ethisch aankoopbeleid bij tal van organisaties en partners op de inspiratiemarkt.

Volgende organisaties en bedrijven zijn op het appel:

Elk pakje Puro koffie draagt trots het Fairtrade label. Zo garanderen we een eerlijke prijs en betere werkomstandigheden voor de koffietelers.
Bovendien kopen we samen met natuurbeschermingsorganisatie World Land Trust bedreigde stukken van het regenwoud aan. Elk kopje Puro dat je drinkt draagt zo bij aan de bescherming van uitzonderlijke planten en dieren.

Meer info vind je hier

Na een deugddoende vakantie aan de Belgische kust komen Guy en Lilianne Foubert op het idee om een souvenir in chocolade te maken. Guylian chocolade zeevruchten worden hier geboren en groeien al snel uit tot een wereldberoemd Belgisch merk, gekenmerkt door hun originele hazelnootvulling.
Sinds 2022 is Guylian in een nieuw jasje gestoken dat 100% recycleerbaar is. Samen met deze nieuwe verpakking werd ook beslist om over te stappen naar 100% Fairtrade cacao in alle Guylian producten. Hiernaast zijn alle Guylian producten ook Soja & Palmolie vrij.
Kom onze heerlijke Fairtrade zeevruchten zeker proeven aan onze stand.

Meer info vind je hier. 

Ken je The Nutty Farmer al? We hebben een assortiment van gekruide cashewnoten ontwikkeld: 100 % Fairtrade, in 4 avontuurlijke smaken! Lekker bij de apéro of als topping op je favoriete gerecht!
We maken het onderscheid met ons sociaal doel (we investeren een deel van de opbrengst terug in de boerengemeenschap in Burkina Faso via projecten die we samen met Fairtrade België & Fairtrade Afrika doen), onze avontuurlijke smaken en onze lokale verankering (het kruiden en roosteren gebeurt in ons notenatelier in België). Kom zeker proeven aan onze stand op de Trefdag!

Meer info vind je hier.

 

Voedsel Anders is een beweging van organisaties, boer.inn.en en burgers die meewerken aan een agro-ecologische voedselproductie. Ze  werken rond eerlijk, duurzaam, lokaal en gezond voedsel. Voedsel, anders. Concreet steunen ze agro-ecologische boeren die natuurinclusief werken en hun producten vermarkten via de korte keten. Verder zetten ze in op het sensibiliseren van burgers rond gezond en duurzaam voedsel. Faire Gemeente is een trots lid van deze agro-ecologische beweging! En samen zetten we onze schouders onder het Food.Film.Fest.

Klik hier voor meer info.

“Stap aan boord van de eerlijkheidsexpress! Ontdek de zoete en ethische kant van chocolade tijdens een Chocoladesafari in een busvoorstelling. Proef de smaak van eerlijke en minder eerlijke handel en laat je inspireren door het verhaal achter je favoriete traktatie.”

Ben je getriggerd door bovenstaande aankondiging? Ga dan samen met Faire Stad Brugge op chocoladesafari. Vertrek en aankomst op de parking voor het Provinciehuis.

Hetdocumentatiecentrum van het Wereldhuis van de Provincie West-Vlaanderen  (ook bekend als Het Wereldhuis) ondersteunt lokale besturen, verenigingen, scholen, organisaties … met gratis educatief en informatief materiaal over thema’s als fair trade, de SDG’s, wereldburgerschap, de klimaatcrisis en Nederlands voor nieuwkomers. Daarnaast maken ze ook inspiratiegidsen om aan de slag te gaan rond deze thema’s. Bovendien kan je er terecht voor projectsubsidies.

Klik hier voor meer info.

Waarom is het niet de normaalste zaak van de wereld dat iedereen toegang heeft tot gezonde, duurzame en betaalbare voeding? Waarom dulden we lege brooddozen? Vinden we het normaal dat boeren geen degelijk inkomen halen uit elke dag ervoor zorgen dat wij goed kunnen eten? Wie geeft daar ‘een zak’ om? Rikolto geeft erom. Faire Gemeenten ook.
Laat je inspireren door Rikolto om je burgers te betrekken, goed eten op school een duwtje te geven, of te werken aan een lokale voedselstrategie?

Klik hier voor meer info.

Het Trade for Development Centre (TDC) promoot eerlijke en duurzame handel en verbetert de markttoegang van producentenorganisaties in Afrikaanse landen. TDC, dat deel uitmaakt van het Belgisch Ontwikkelingsagentschap Enabel, werkt rond 3 grote pijlers:

  1. Informatie creëren en delen: TDC volgt de evolutie en de impact van eerlijke en duurzame handel op in de ontwikkelingslanden én in België door middel van enquêtes, marktonderzoek, publicaties, artikelen, conferenties/webinars…
  2. Steun aan producenten: TDC biedt producenten in het Zuiden een volledig coachingsprogramma op vlak van marketing en financial & business management.
  3. Bewustmaking: TDC organiseert campagnes om fair trade en duurzame handel in de kijker te zetten. De Week van de Fair Trade is de meest bekende campagne.

Meer info vind je op: www.tdc-enabel.be www.weekvandefairtrade.be

Wil je de scholen in jouw Faire Gemeente informeren, motiveren én activeren om mee te werken aan hun Faire Gemeente? Misschien kan de scholenwerking van Oxfam België dan wel inspireren.
Een les geven over eerlijke handel? Deelnemen aan een educatieve workshop over klimaatverandering? Een Wereldwinkel op School opstarten? Hun educatieve aanbod heeft voor iedereen iets in petto: voor de lagere, secundaire of hogeschool.

Meer info vind je hier.

Fairtrade staat voor eerlijke handel. Van het ontbijt dat je eet, tot de koffie die je op je werk drinkt, tot de katoenen bloesjes die je draagt. Fairtrade België  is als ngo onderdeel van een grote internationale Fairtrade beweging. Via het Fairtrade label zorgen ze dat producenten in Afrika, Azië en Zuid-Amerika een eerlijk inkomen krijgen, zodat ze kunnen leven van hun werk en kunnen investeren in een duurzame toekomst.
Daarvoor bouwen ze bruggen: tussen consumenten, het maatschappelijke middenveld, de industrie én de producenten en natuurlijk de Faire Gemeenten. Kom horen hoe ze jouw Faire Gemeente kunnen ondersteunen met een fair aankoopbeleid, FT@work en zoveel meer.

Meer info vind je hier.

Gelooft jouw Faire Gemeente in de eigen kracht om waarden terug in de koffieketen te brengen?
Kies dan koffie zonder de nasmaak van ontbossing of uitbuiting. Ga een stapje verder met je Fair Trade koffie en abonneer je op Coffix!

Coffix sluit op een bewezen en efficiënte manier de kloof voor een leefbaar inkomen voor koffieboeren en hun gezin. Daarnaast heeft het een positieve impact op het milieu.
Elke koffie die je op het werk, thuis of in je Faire Gemeente drinkt maakt zo wel degelijk een verschil.

Meer info lees je hier.

En in de goodiebag die elke deelnemer ontvangt, zit ook nog iets extra van volgende Fairtradefans:

www.twerk.be/sint

TWERK uit Herentals is het kleinste maatwerkbedrijf van Vlaanderen: een sociale (werk)plaats die mensen gelukkig wil maken. Met chocolade, en met werk.
Op TWERK spelen mensen met autisme de hoofdrol: met liefde, aandacht en ongekende precisie maken ze er ambachtelijk de heerlijkste fairtrade chocolade voor evenementen, Pasen, en Sinterklaas.

Meer info vind je hier.