Op 15 maart 2023 gingen we met een delegatie van vijf naar de Inspiratiedag voor (vrijwillige) medewerkers van de Fairtrade Gemeenten in Nederland. Waren van de partij: Hannah (kersverse medewerker van Faire Gemeente), An (vrijwilliger Trekkersgroep Turnhout), Sarah (ambtenaar Kortrijk), Jamie (ambtenaar Izegem) en Bianca De Wolf (coördinator Faire Gemeente).

Figi Theater te Zeist

Samen met bijna 100 Nederlandse deelnemers waren wij te gast bij het Figi Theater in Zeist. Een echt familiebedrijf. Victorie Ruys (3e generatie) heette ons van harte welkom en vertelde ons meer over hun duurzame beleid. Het schenken van Fairtrade koffie hoort daar uiteraard bij.

Frans van der Hoff

We begonnen de dag om stil te staan bij het overlijden van Frans van der Hoff, de grondlegger van het Max Havelaar keurmerk in Nederland. Frans woonde sinds 1973 in Mexico, waar hij als arbeider-priester veel heeft betekend voor de boeren en arbeiders. Hij leefde tussen de koffieboeren en richtte de eerste Fairtrade coöperatie op in Oaxaca. Dit was de start van de fairtradebeweging waar wij nu allemaal nog deel van uitmaken. Frans van der Hoff heeft een belangrijke erfenis nagelaten: Fairtrade!

Presentatie Rebecca Ridley over social media beleid

Rebecca werkt als content specialist bij Fairtrade Nederland. Rebecca nam ons mee in online communiceren met je achterban. Welke woorden kan je beter vermijden en welke woorden inspireren juist. Er is een content jaarkalender voor social media en er zijn rechtenvrije afbeeldingen die de FTG kunnen gebruiken. Haar presentatie vind je hier. We vonden het een heel inspirerende talk en nodigden Rebecca dan ook prompt uit op onze Trefdag in oktober!
Fairtrade Gemeente Leeuwarden getuigden dan weer over hun concrete social media aanpak.

Namiddagworkshops

In de namiddag volgden dan nog 3 concrete workshops.

Martine Dijkhuizen die de sociale media verzorgt voor Fairtrade Gemeente Nederland liet de deelnemers in haar workshop op een laagdrempelige manier kennis maken met het posten van berichten op social media. Basisregels: minstens 4x per week een berichtje. Maak het niet te ingewikkeld. Een foto van een kopje Fairtrade koffie met hasthags is al voldoende. Recepten doen het ook altijd goed. De deelnemers gingen in deze workshop in groepjes werken aan het maken van een bericht met foto. Al haar tips zijn terug te vinden in deze presentatie.

Karen Kammeraat, voorzitter Fairtrade Gemeente NL, ging in haar workshop aan de slag met een pakkende, korte Fairtrade boodschap: de elevator-pitch. Het is goed om van tevoren te bedenken wie jouw doelgroep is. Is dat de wethouder, lokale ondernemers of de politiek? Drie deelnemers aan de workshop waren zo dapper om hun Fairtrade elevator-pitch te delen met het grote publiek. Het publiek stemde op haar favoriet! Al de tips voor een pakkende elevator-pitch vind je hier.

Esmei van der Kleij en Hester Nanden dompelden de deelnemers onder in een Fair Fashion les. Esmei van der Kleij is gastdocent en Hester is coördinator van het Nederlandse jongerenprogramma Young + Fair. Zij hebben met veel enthousiasme in een aangepaste vorm de gastles Fair Fashion gegeven. Meer info over hun aanpak vind je hier.

Ervaringen van de Belgen

Jamie uit Izegem: “Het was een lange, maar ongelofelijk aangename en inspirerende dag. Het congres had een zeer fijne opbouw, waarbij er gezamenlijk gestart werd en er een aantal sprekers het woord namen. Vervolgens werd er geluncht en was er al wat tijd om te netwerken. Deze kans heb ik dan ook met veel plezier gegrepen. Het werd namelijk meteen duidelijk dat er wel degelijk een groot geschil is tussen ‘Fairetrade Gemeenten’ (NL) en ‘Faire Gemeente’ (Vlaanderen). Elk ervaren we hierbij een eigen uitdaging, die duidelijk verschillend van aard is. ‘Fairtrade Gemeenten’ (NL) vertrekt voornamelijk vanuit geëngageerde vrijwilligers. Het is voor hen moeilijk om de steden en gemeenten hierin geëngageerd te krijgen. Bij ‘Faire Gemeenten’ wordt vandaag meestal het eerste contact gelegd met het lokaal bestuur. Een hele andere beginpositie dus, die zorgt voor een andere uitdaging. Na de lunch werden er 3 workshops aangeboden, waaruit we er eentje mochten kiezen. Ik koos ervoor dieper in te gaan op social media. We kregen eerst wat basiskennis mee om hier vervolgens per 2 mee aan de slag te gaan. Nadat alle workshops erop zaten, werd er nog kort besproken wat er aan bod was gekomen tijdens de workshops, om vervolgens de inspiratiedag af te sluiten met een laatste netwerkmoment.
Wat ik daarnaast ook een enorme meerwaarde vond, was dat we met een delegatie vanuit Vlaanderen samen naar Zeist afreisden. Dit gaf me ook de kans mijn netwerk binnen Vlaanderen uit te breiden en inspiratie op te doen. Het was zeker de moeite waard! Volgend jaar ga ik met veel plezier weer mee.”

Sarah uit Kortrijk: “Coördinator Hester en gastdocente Esmei dompelden ons onder in de wereld van “fair fashion”. Hun bedoeling is om bij Nederlandse leerlingen uit het secundair bewustwording te creëren, hen kennis bij te brengen en hen (eerlijk) te leren handelen. Men vraagt 200 euro per les, wat best een drempel is!
Wij kregen een proevertje van zo’n les en stonden stil bij de ‘cost per wear’ voor onszelf, een leefbaar loon voor de arbeider, de (verrassende) herkomst van onze (soms dure) kledij… We lieten het aan de Nederlandse deelnemers om ook een spel te spelen over zeggenschap in de productieketen. Die Nederlanders leggen het toch goed en graag uit! Inclusief grappige attributen! Voor ons Vlamingen mocht er algemeen wat meer schwung in de (experimentele) les zitten, maar we willen jullie alvast mee prikkelen met deze suggesties: 1) Hoe koop je schone kleren 2) The true cost – trailer 3) Wat kun jij doen? Shop 2dehands of bij merken van de Fair Wear Foundation.”

Borrel

Natuurlijk eindigde de dag met een receptie (in Nederland zeggen ze ‘Borrel’). We nodigden alvast onze Nederlandse collega’s uit voor onze Trefdag op 4 oktober in Antwerpen. Want elkaar inspireren doet goed!