Inspiratiemarkt 2024

Tijdens de lunch en de receptie is er ruimte om te netwerken én kan je inspiratie opdoen voor lokale acties, activiteiten en een duurzaam, eerlijk en ethisch aankoopbeleid bij tal van organisaties en partners op de inspiratiemarkt.

Volgende organisaties en bedrijven zijn op het appel:

TWERK uit Herentals is het kleinste maatwerkbedrijf van Vlaanderen: een sociale (werk)plaats die mensen gelukkig wil maken. Met chocolade, en met werk.
Op TWERK spelen mensen met autisme de hoofdrol: met liefde, aandacht en ongekende precisie maken ze er ambachtelijk de heerlijkste Fairtradechocolade voor evenementen, Pasen, en Sinterklaas.

Meer info vind je hier. 

Ontdek ACP op de Trefdag Faire Gemeente! Wij specialiseren ons in het bedrukken en borduren van duurzame en Fairtradekledij en gadgets, gemaakt van biologisch katoen en andere ecologische materialen. We werken nauw samen met het Deense merk Neutral, dat garant staat voor eerlijke en milieuvriendelijke kleding. Als Fair Wear Foundation-lid bieden we oplossingen die de planeet én mensenrechten respecteren. Laten we samen bouwen aan een duurzame toekomst voor jouw organisatie!

Meer info vind je hier

Kom proeven van heerlijke Fairtradekoffie van Rombouts! Met de steun van hun landbouwingenieur werkt Rombouts rechtstreeks samen met coöperatieven van onafhankelijke koffieplanters. Bij elke samenwerking wordt een programma toegepast om de kwaliteit en de productiviteit te verbeteren. De coöperatieven worden ook aangemoedigd om een Fairtradecertificaat te behalen.
In ruil  verbindt Rombouts zich ertoe elk jaar een aanzienlijk deel van hun oogst op te kopen om hen zo een perspectief op lange termijn aan te bieden. De koffiebonen worden nadien ambachtelijk gebrand in België om alle subtiliteiten van de aroma’s te bekomen.

Meer info vind je hier.

Boeren & Buren brengt lokale boeren en producenten rechtstreeks in contact met consumenten via een korte voedselketen platform. De online bestelde producten worden wekelijks uitgedeeld op de Buurderij, een locatie in een buurt die beheerd wordt door Buurderij-Verantwoordelijken. Met een focus op ecologie en eerlijke handel worden lange transportafstanden vermeden, duurzame landbouw bevorderd en lokale economieën ondersteund. Zo ontstaat een eerlijker en milieuvriendelijker voedselsysteem voor iedereen.

Meer info vind je hier.

Voedsel Anders is een beweging van organisaties, boer.inn.en en burgers die meewerken aan een agro-ecologische voedselproductie. Ze  werken rond eerlijk, duurzaam, lokaal en gezond voedsel. Voedsel, anders. Concreet steunen ze agro-ecologische boeren die natuurinclusief werken en hun producten vermarkten via de korte keten. Verder zetten ze in op het sensibiliseren van burgers rond gezond en duurzaam voedsel. Faire Gemeente is een trots lid van deze agro-ecologische beweging! En samen zetten we onze schouders onder het Food.Film.Fest.

Klik hier voor meer info.

Waarom is het niet de normaalste zaak van de wereld dat iedereen toegang heeft tot gezonde, duurzame en betaalbare voeding? Waarom dulden we lege brooddozen? Vinden we het normaal dat boeren geen degelijk inkomen halen uit elke dag ervoor zorgen dat wij goed kunnen eten? Wie geeft daar ‘een zak’ om? Rikolto geeft erom. Faire Gemeenten ook.
Laat je inspireren door Rikolto om je burgers te betrekken, goed eten op school een duwtje te geven, of te werken aan een lokale voedselstrategie?

Klik hier voor meer info.

Wil je de scholen in jouw Faire Gemeente informeren, motiveren én activeren om mee te werken aan hun Faire Gemeente? Misschien kan de scholenwerking van Oxfam België dan wel inspireren.
Een les geven over eerlijke handel? Deelnemen aan een educatieve workshop over klimaatverandering? Een Wereldwinkel op School opstarten? Hun educatieve aanbod heeft voor iedereen iets in petto: voor de lagere, secundaire of hogeschool.

Meer info vind je hier.

Het Fairtradelabel staat voor eerlijke handel. Van het ontbijt dat je eet, tot de koffie die je op je werk drinkt, tot de katoenen bloesjes die je draagt. Fairtrade België  is als NGO onderdeel van een grote internationale Fairtradebeweging. Via het Fairtradelabel zorgen ze dat producenten in Afrika, Azië en Zuid-Amerika een eerlijk inkomen krijgen, zodat ze kunnen leven van hun werk en kunnen investeren in een duurzame toekomst.
Daarvoor bouwen ze bruggen: tussen consumenten, het maatschappelijke middenveld, de industrie én de producenten en natuurlijk de Faire Gemeenten. Kom horen hoe ze jouw Faire Gemeente kunnen ondersteunen met een fair aankoopbeleid, FT@work en zoveel meer.

Meer info vind je hier.

11.11.11 is een belangrijke partner voor Faire Gemeenten omdat we als koepelorganisatie van internationale solidariteit strijden tegen uitbuiting en pleiten voor een eerlijkere verdeling van macht en middelen.
We ondersteunen eerlijke en duurzame handel, met oog voor mens en planeet, en versterken zo de principes waarop Faire Gemeenten zijn gebouwd. Samen met vele 1’tjes, groepen, organisaties én elke Faire Gemeente bouwen we aan een wereld waar rechtvaardigheid vooropstaat.

Meer info vind je hier.

De Landgenoten koopt samen met burgers landbouwgrond vrij om dit ten dienste te stellen van lokale bioboeren. Daarnaast adviseert en begeleidt De Landgenoten (lokale) overheden om op een agro-ecologische manier met landbouwgrond om te gaan en zo alle kansen te geven aan de boeren die zich in hun gemeente willen vestigen.

Meer info vind je hier.

Broederlijk Delen organiseert jaarlijks Picknick Plein Public in samenwerking met Oxfam-Wereldwinkels om middelbare scholen bewust te maken van duurzame voeding en minder afval, binnen het kader van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s). Dit evenement versterkt de lokale gemeenschap door scholen en burgers samen te brengen rond solidariteit en eerlijke handel. Via educatief materiaal ondersteunen we leerkrachten en leerlingen om bewuste keuzes te maken. Door samenwerking met lokale partners bevorderen we duurzaam consumeren en eerlijke handel. Samen werken we aan een betere, duurzame toekomst voor iedereen.

Meer info vind je hier. 

De Landbouwbrigades is een netwerk van burgers die boerenlandbouw en agro-ecologie actief ondersteunen. We zetten ons in door zowel acties te organiseren als praktisch mee te helpen op het veld. Zo ontdek je in de praktijk de verschillende facetten van het boerenleven en de uitdagingen waar de sector voor staat. Via onze kalender en nieuwsbrief blijf je op de hoogte van al onze activiteiten. Samen werken we aan een duurzamer en rechtvaardiger voedselsysteem!

Klik hier voor meer info.