TREFDAG FAIRE GEMEENTE 2024
Op vrijdag 4 oktober 2024 nodigden we de lokale medewerkers en geïnteresseerde burgers van alle Vlaamse Faire Gemeenten uit in Antwerpen voor de derde editie van de Trefdag!
We waren met 170 geëngageerde vrijwilligers en geïnteresseerde burgers, ambtenaren en jong geweld! En voor ieder was er wat wils.
De jaarlijkse Trefdag brengt iedereen samen die betrokken is bij de campagne om te ontdekken, inspireren, netwerken en vooruit te blikken. Je krijgt er verse ideeën, nieuwe inzichten en concrete voorbeelden aangereikt om de lokale campagne te verjongen, verruimen, vernieuwen of te verbinden met andere duurzaamheidsthema’s in jouw Faire Gemeente of Stad. En er is veel tijd en ruimte om met elkaar te netwerken!
In het programma hieronder vind je alle presentaties en opnames van de dag terug.
Terugblik Trefdag
09.30u: ONTHAAL
Met een bakje (h)eerlijke koffie of thee.
10.00u: DE VERKENNENDE BLIK
Drie organiserende partners openen de dag en verwelkomen de deelnemers:
- Bianca De Wolf, coördinator Faire Gemeente Vlaanderen heet je welkom en zet de toon. Klik hier voor haar openingswoord.
- Liesbeth Andries, coördinator Mondiaal Beleid Provincie Antwerpen, heet je namen de provincie welkom en leidt je door het programma.
- Evi Coremans, medewerker van Enabel, geeft toelichting bij de Barometer 2023 die de fairtradeconsumptie van Belgen in kaart brengt. Klik hier voor de presentatie.
10.30U: DE KRITISCHE BLIK
De internationale campagne Fair Trade Towns gestart in 2000 in de VK kreeg een Vlaamse versie in 2004. Exact 20 jaar geleden werd de Vlaamse campagne FairTradeGemeente boven de doopvont gehouden. Initiatiefnemers waren drie NGO’s – Fairtrade Belgium, Vredeseilanden (nu Rikolto) en Oxfam Wereldwinkels (nu Oxfam België). In 2014 vervoegde 11.11.11 de samenwerking. In 2022 startte het proces om de campagne te hervormen in een Faire Gemeente beweging en netwerk.
We blikken met de vier huidige directeurs – Philippe Weiler (Fairtrade Belgium), Eva Smets (Oxfam België), Thibault Geerardijn (Rikolto) en Els Hertogen (11.11.11) – terug op de voorbije 20 jaar, evalueren de impact tot vandaag om dan vooruit te blikken.
Gie Goris, auteur en voormalig hoofdredacteur van MO* magazine, is de kritische vragensteller en rechtvaardige moderator. Niet alleen heeft hij de start van de campagne bewust meegemaakt, hij kent de ecologische, sociale en mondiale uitdagingen van de beweging als zijn broekzak.
11.45U: DE CONCRETE BLIK DEEL 1
Luister naar concrete praktijkverhalen, ondersteund met een extra expertenblik. Ze inspireren en voeden een of meerdere criteria waarvoor je je als Faire Gemeente engageert. Stel je vragen en wissel je eigen ervaringen uit met de rest van de groep.
- Concrete blik 1: Een lokale duurzame voedselstrategie: een samenspel tussen beleid, boeren en burgers. (klik hier voor meer info)
- Concrete blik 2: Hoe maak je van De Faire Ronde een gezinsvriendelijk en gedragen event? (klik hier voor meer info)
- Concrete blik 3: Proeven van Fair Enough, een inleefspel voor 16+ (klik hier voor meer info)
- Concrete blik 4: Hoe pitch je Faire Gemeente bij je bestuur of partners in spé? (klik hier voor meer info)
- Concrete blik 5: Het aankoopbeleid als hefboom voor een duurzame Faire Gemeente. (klik hier voor meer info)
13.00U: LUNCH + INSPIRATIEMARKT
Tijdens de lunch kan je netwerken met collega’s uit heel Vlaanderen. Of doe inspiratie op voor lokale acties en activiteiten op de markt. Hier vind je alle standhouders op de inspiratiemarkt.
14.15U: DE CONCRETE BLIK DEEL 2
Luister naar concrete praktijkverhalen, ondersteund met een extra expertenblik. Ze inspireren en voeden een of meerdere criteria waarvoor je je als Faire Gemeente engageert. Stel je vragen en wissel je eigen ervaringen uit met de rest van de groep.
- Concrete blik 6: Hoe betrek je jongeren bij je Faire Gemeente? (klik hier voor meer info)
- Concrete blik 7: Proeven van Fair Enough, een inleefspel voor 16+ (klik hier voor meer info)
- Concrete blik 8: Sociale media en pers efficiënt inzetten in je communicatiestrategie. (klik hier voor meer info)
- Concrete blik 9: Samenwerken met scholen. (klik hier voor meer info)
- Concrete blik 10: Meebouwen aan een duurzaam en fair lokaal beleid. (klik hier voor meer info)
15.30U: DE IMPACTVOLLE BLIK
Janine Vermeulen is dochter van een wijnplukker en opgegroeid op een Fairtrade wijnboerderij in Zuid-Afrika. Dankzij de Fairtradepremie kon ze studeren en werkt ze nu op het hoofdkantoor van Fairhills Wines. De lokale organisatie die de Fairtradepremies beheert en omzet in dienstverlening en projecten voor de arbeiders.
In het najaar komt ze naar Vlaanderen om de Youth Ambassadors bij te staan in hun returnacties. Klik hier voor haar videoboodschap.
15.35U DE BLIK VAN DE MINISTER
Frank Vandenbroucke, de Minister van Ontwikkelingssamenwerking ad interim, geeft zijn blik op Faire Gemeente en de toekomst. Klik hier voor zijn videoboodschap.
15.45U DE BLIK OP DE TOEKOMST
Bianca De Wolf, coördinator Faire Gemeente Vlaanderen geeft een zicht op het komende werkjaar:
16.00U DE CONCLUDERENDE BLIK
De man die op het einde van de dag conclusies trekt, is geen onbekende voor Tv-kijkend Vlaanderen. Bert Gabriëls is zowel stand-upcomedian als jurist. Hij studeerde rechten en heeft een bachelor filosofie. Hij werkt als jurist rond verblijfsrecht. Hij vindt het dan ook essentieel om ook de verhalen te kennen uit de thuislanden van de mensen waar hij dagelijks mee in contact kom.
Voor ons dus de ideale man om de Trefdag af te sluiten. En dit doet hij op zijn eigen onverschrokken manier. Fasten your seatbelts en wees niet gechoqueerd door zijn opmerkzaamheid!
MET DANK AAN
De Trefdag Faire Gemeente 2024 werd georganiseerd door Faire Gemeente Vlaanderen in samenwerking met Provincie Antwerpen en ondersteund door TDC/Enabel.